خوراکی های عید نوروز یکی از آن قسمتهای
جذاب لحظههای سال نو و نوروز است که هر ایرانی از آن لذت میبرد. از شیرینی و
شکلات و آجیل گرفته تا انواع غذا و دسرها که شاید در طول سال بارها به بهانههای
مختلف تهیه و مصرف شوند؛ اما همهٔ آنها انگار با نو شدن سال و رسیدن بهار طعم
دیگری برای ما دارند. همهٔ ما ایرانیها تلاش میکنیم تا این خوراکیها را بر روی هفتسینمان،
برای شام شب عید و یا در طول تعطیلات تهیه کنیم. در ادامه قصد داریم تا علت سرو
برخی از این خوراکیهای نوستالژی را مرور کنیم و چند پیشنهاد برای بهتر و کاملتر
شدن میزهای پذیراییتان به شما بدهیم.
سمنو، جزء جدانشدنی خوراکی های عید نوروز
یکی از اصلیترین خوراکی های نوروزی که هر ساله به بهانه چیدن سفره هفتسین حداقل برای یکبار هم که شده پا به خانههای
ما میگذارد سمنو است. سمنو دسری است که از جوانه گندم و آرد تهیه میشود و قدیمیها از آن بهعنوان
برکت زمین یاد میکنند. مصرف سمنو به دلیل داشتن کلسیم و پتاسیم فراوان برای
پیشگیری از پوکی استخوان توصیه میشود . همچنین سمنو منبع غنی ویتامینهای گروه B و همچنین ویتامین E است.
مراسم سمنو پزان هرساله در اواخر زمستان
در کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان برگزار میشود.
روش تهیه سمنو: جوانههای گندم را چرخ
کنید و یا بکوبید سپس آن را با کمی آب مخلوط کنید و از صافی رد کنید تا شیره گندم
جدا شود. مقداری آرد را در قابلمه بریزید و شیره را به آن اضافه کنید. مخلوط را هم
بزنید تا یکدست شود (آردها نباید گلوله باشد). سپس قابلمه را روی شعله زیاد قرار
دهید و مدام به هم بزنید تا ته نگیرد. پس از اینکه سمنو به جوش آمد زیر آن را کم
کنید و بگذارید تا سمنو جا بیفتد. مدتزمان لازم برای جاافتادن سمنو معمولاً بین
10 تا 15 ساعت است.
سبزی پلو با ماهی غذای شب عید نوروز
تقریبا بیشتر خانوادههای ایرانی سبزی پلو
با ماهی را برای شب عید طبخ میکنند. این غذای سنتی یکی از لذیذترین خوراکی های
عید نوروز به شمار میرود.
دلیل سرو ماهی
در شب عید
انتخاب ماهی بهعنوان بخشی از غذای شب عید
نوروز ریشه در باورهای کهن ایرانیان دارد. برخی میگویند خواستگاه این انتخاب داستانی از سلیمان
نبی است. در داستانهای کهن چنین آمده که زمانی یک دیو خود را به شکل سلیمان
درآورد و بر تخت نشست؛ سلیمان با پیداکردن انگشترش در شکم ماهی توانست حقانیت خود
را ثابت و حقیقت را آشکار کند. از این رو مردم در سال جدید ماهی سرو میکنند به
امید اینکه بتوانند حقیقت را در سال جدید بهتر درک کنند. روایت دیگری در این خصوص وجود دارد که ریشه این رسم به زمان هخامنشیان بر میگردد و زمانیکه یکی از شاهان هخامنشی در شب عید نوروز سبزی پلو با ماهی سرو کرد.
دلیل سرو سبزی
پلو
برنج درگذشته گیاهی ارزشمند بوده و مردم
آن را نشانه برکت میدانستند. همچنین مردم معتقد بودند که شب عید باید غذایی سبز بخورند؛ چرا که این کار، سبزی خرمی و نشاط را در سال جدید برای آنها به ارمغان میآورد.
رشته پلو
یکی دیگر از غذاهایی که به عنوان غذای شب
عید نوروز در برخی از مناطق ایران همچون آذربایجان طبخ میشود رشتهپلو است. مردم
بر این باورند که رشته موجود در رشته پلو و آش رشته باعث میشود تا بتوانند در
سال جدید زمام امور را بهتر به دست بگیرند.
آجیل
آجیل یکی از خوراکیهای خوشمزه و اعیانی
عید نوروز است که کمتر کسی ریشه ورود آن به پذیراییهای نوروزی را میداند. چهارمغز
اصلی آجیل یعنی پسته، گردو، فندق و بادام همگی از محصولاتی هستند که در مناطق
مختلف ایران یافت میشوند. در گذشته در فصول سرد سال مواد غذایی کمیاب میشد و ایرانیها
عادت داشتند با روشهای مختلف مواد غذایی را برای این زمان ذخیره کنند. خشککردن
یکی از رایجترین روشهای نگهداری خوراکیها در آن زمان بود. مهمان نوازی یکی از مهمترین
ویژگیهای هر ایرانی است و ما ایرانیان از گذشته عادت داشتیم تا بهترینها را برای
پذیرایی مهمانان خود فراهم کنیم. از این رو مغزهای آجیل همیشه از انتخابهای ما
برای پذیرایی بوده است.
نخودچی، کشمش، مویز و تخمه جابانی (در حال
حاضر به تخمه ژاپنی معروف است) از دیگر خوراکیهای اصیل ایرانی هستند که همیشه
جزئی از پذیرایی ایرانیان بوده و هستند. این خوراکیها از نظر ارزش غذایی نیز بسیار مقوی هستند و میتوان آنها را یک نوع تغذیه سالم به شمار آورد.
شیرینی های عید
نوروز
یکی دیگر از خوراکی های عید نوروز که
همیشه در سفره پذیرایی ایرانیها جا دارد شیرینی است. شیرینیها انواع مختلفی
دارند و به مرور زمان نیز به تنوع آنها افزوده شده است. در گذشته در هر منطقه از شیرینی سنتی مخصوص به خودشان برای پذیرایی استفاده میکردند؛
اما امروزه میتوانید با توجه به ذائقه خود و اطرافیانتان یک یا ترکیبی از چند مدل
شیرینی را برای پذیرایی تهیه کنید. مسقطی، لوز، کاک، سوهان، گز و… از جمله شیرینیهای
سنتی ایرانی هستند.
نوشیدنی های
مناسب نوروز امسال
نوشیدنیها از آن دسته خوراکیها هستند
که طیف بسیار گستردهای دارند و شما میتوانید انواع سرد یا گرم آن را برای
مهمانان خود سرو کنید. چای به دلیل طرفداران بسیار زیادی که دارد یکی از اولین و مهمترین
بخشهای پذیرایی در خانه هر ایرانی است. البته با توجه به ذائقه خود و اطرافیانتان
میتوانید این نوشیدنی گرم را با انواع دیگر چای و دمنوشها جایگزین کنید.
دمنوشهای طبع
سرد مناسب بهار
با شروع بهار و گرم شدن هوا بهتر است دمنوشهایی
با طبع سرد که به خنک شدن بدن کمک میکنند را جایگزین نوشیدنیهای گرم با طبع گرم
کنید. چای لیمو، مخلوط چای سبز و میوهها، دمنوش زرشک، دمنوش چای ترش، دمنوش گل
سرخ و دمنوش آلبالو از جمله نوشیدنیهای گرمی هستند که میتوانید برای پذیرایی در
بهار جایگزین چای کنید.
شربتهای مناسب
پذیرایی در بهار
شربتها یکی دیگر از انواع نوشیدنیهایی
هستند که در فصلهای گرم سال یک انتخاب مناسب برای پذیرایی به شمار میروند. شما میتوانید
علاوه بر شربتهای صنعتی موجود در بازار، خودتان هم به کمک میوهها و مواد طبیعی در
دسترستان شربتها و نوشیدنیهای خنک و گوارا تهیه کنید.
شربت توت فرنگی
توت فرنگی معمولاً در این موقع از سال در
تمامی فروشگاهها پیدا میشود. شما با پوره کردن این میوه خوشمزه و اضافه کردن
مقداری مخلوط آب و شکر به آن میتوانید یک شربت بسیار خوش طعم را تهیه کنید.
لیموناد
لیموناد و موهیتو را نیز میتوانید در
خانه با ترکیب لیمو تازه، آب گازدار، شکر و چند برگ نعنا برای مصرف خانواده خود و
یا پذیرایی از مهمانانتان تهیه کنید.
آگوئافرسگا خیار
آگوئا فرسگا خیار، یک نوشیدنی بسیار خنک و
گواراست که از ترکیب خیار، آب لیمو، برگ نعنا و شربت قند تهیه میشود. اگر
موهیتو را در خانه تهیه کردید میتوانید با اضافه کردن مقداری پوره خیار به آن طعم
این نوشیدنی جدید را نیز بچشید.
سخن آخر
امیدواریم
که سال جدید با ترکیب طعمهای نوستالژی و طعمهای جدید بتوانید تجربههای خوبی رقم
بزنید و از این نوروز و یک بهار دیگر لذت ببرید.
با
عضویت در مجله آنلاین ژومنت در سال جدید شما هم عضوی از خانواده ژومنت شوید و اخبار و مطالب دنیای مد را دنبال کنید.